PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Sloup Nejsvětější trojice v Olomouci [ Památka UNESCO ]

Sloup Nejsvětější trojice, Olomouc
Sloup Nejsvětější trojice
Sloup Nejsvětější trojice v Olomouci

Monumentální sloup Nejsvětější Trojice (1716-1754) je koncipován jako oslava triumfu křesťanské víry. Uvnitř 35 m vysokého sloupu se nachází oválná kaple. Na sloupu s jeho velkolepou sochařskou výzdobou pracovali významní moravští mistři (V. Render, F. Sattler, O. Zahner a další).

Barokní sloup vznikl v letech 1716-1754 a je dokladem tehdejší zjevné religiozity biskupského města. Spojuje se v něm motiv církevního triumfalismu a víry s architektonicko-uměleckým ztvárněním. Díky uvedení barokního sloupu mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO dostalo se i tomuto historickému moravskému městu všeobecného uznání.

Olomouc bývala hlavním městem Moravy, sídlem biskupů od r.1063 a je po Praze druhou největší památkovou rezervací. Bezpochyby si zasluhuje pozornost návštěvníků. Nejvýznamnější církevní stavbou je chrám sv. Václava z roku 1109, přestavěný v letech 1883-90 do novogotické podoby. V roce 1306 tu byl zavražděn poslední přemyslovský král Václav III..

Dalšími významnými stavbami jsou Přemyslovský palác, Hradisko - největší premonstrátský klášter v Evropě - a opevněný kostel sv. Mořice z 15.-16. stol. s proslulými varhanami. V malé kapli na náměstí sv. Václava se nachází madona z r. 1483, jedna z nejcennějších gotických soch v České republice.

KULTURNÍ PAMÁTKA č. 3599

Čestný sloup Nejsvětější Trojice

parc. č. 116/2, NKP

Sloup je koncipován jako monumentální symbolická oslava triumfu křesťanské víry.

Byl vybudován v letech 1716 až 1754 na místě kde původně stávala Herkulova kašna. Počátky stavby jsou spojeny se jménem olomouckého kameníka Václava Rendra (1669-1733), který ji do své smrti také financoval. Jeho nástupci byli kameničtí mistři František Thoneck ( 1701- 1738), Jan Václav Rokycký (1692-1738) a Augustin Schulz (1718-?). Filip Sattler (1695-1738) vytvořil šest reliéfů s polopostavami apoštolů na kamenném plášti prvního patra. Ondřej Zahner (1709-1752) vytvořil 18 soch světců, 12 figur světlonošů, šest reliéfů s polopostavami apoštolů ve druhém poschodí sloupu, dále vymodeloval vrcholovou skupinu Nejsvětější Trojice společně s figurou Panny Marie.

Šimon Forstner (1714-1773), olomoucký zlatník, vytepal do mědi a pozlatil vrcholovou skupinu a sousoší Nanebevzetí Panny Marie. Jan Michal Scherhauf (1724-1792) provedl některé dokončovací úpravy Zahnerových soch. Střední architektura sloupu je budována na půdorysu šestiúhelníku. Kamenný plášť této části je zdoben bohatou profilací říms a pilastrů a šesti reliéfy s polopostavami apoštolů. Směrem k vrcholu se zužuje, na její horní ploše spočívá na volutovém soklu šestiboký kanelovaný dřík s korintskou hlavicí. Sochy jsou umístěny ve třech patrech nad sebou. Symbolikou sloupu jsou stupně nebeské hierarchie. V rovině diváka je umístěno 12 figur světlonošů, na dalším stupni jsou osazeny sochy mučedníků sv. Váslava, sv. Floriána, sv. Aloise z Gonzagy, sv. Antonína Paduánského, sv. Jana Kapistrána a sv. Mořice. Ve spodní části poprsí apoštolů v reliéfech jsou zastoupeni sv. Petr, sv. Pavel, sv. Jan, sv. Tomáš, sv. Jakub Větší a sv. Ondřej. V dalším patře jsou světci sv. Metoděj, sv. Cyril, sv. Vojtěch, sv. Blažej, sv. Jan Nepomucký a bl.Jan Sarkander. V této rovině je potom umístěno zbývajících šest reliéfů s polopostavami apoštolů sv. Filipa, sv. Bartoloměje, sv. Jakuba Menšího, sv. Judy Tadeáše, sv. Šimona a sv. Matouše. Nejblíže k vrcholu je třetí patro soch sv. Anny, sv. Jáchyma, sv. Josefa, sv. Jana Křtitele, sv. Marka a sv. Vavřince. K těmto figurám jsou přiřazeny tři reliéfní kartuše znázorňující ctnosti: Víru ( umístěna na čestné průčelní straně podstavce ), Naději a Lásku. Na přední straně dříku je osazeno sousoší Nanebevzetí Panny Marie. Ve vrcholu sloupu je umístěna socha archanděla Michaela a centrum celé kompozice - sousoší Nejsvětější Trojice.

Uvnitř 31,19 m vysokého sloupu (měřeno od úrovně plochy se sloupky spojenými řetězy) byla vybudována oválná kaple, jejíž stěny zdobí šest figurálních reliéfů. Nad vstupem do kaple připomíná latinský nápis s chronogramem na mramorové desce ukončení a vysvěcení celé stavby v roce 1754 za přítomnosti císařovny Marie Terezie a jejího manžela Františka I.

V roce 1879 sousoší restauroval sochař Ernst Melnitzky a kameníci František Zacha a Antonín Procházka.

V letech 1972-1975 sousouší restaurovali sochař Karel Lenhart a Josef Stárek.


Rozhodnutí id.č.: 2000000
Název rozhodnutí: Report of the 24th Session of the Commitee, Cairns, Austrálie, 2.12.2000
Rok: 2000
Obsah: Holy Trinity Column in Olomouc.

Číslo rejstříku: 13602 / 8-3599
Statut: zapsána do seznamu KP před rokem 1988
Památka: sloup se sousoším Nejsvětější Trojice
Název okresu: Olomouc
Část obce: Olomouc
Sídelní útvar: Olomouc
Umístění: Horní náměstí
Historická země: Morava

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.UNESCO.cz

Typ záznamu: Památka UNESCO
AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 56, 04.03.2005 v 08:51 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA